torsdag 20 juli 2017

En resa söderut med börsen, eller?

Rapporterna från Q2 rullar in. Överlag är det bra och stabila rapporter, men förväntningarna från framförallt analytikerna är höga och trots bra rapporter faller flera bolag (Atlas Copco, SHB med flera). Att aktierna faller beror till stor del på att analytikernas förväntningar är såpass höga, och därmed de flesta av börsens spekulanter.
Aktiepriserna har redan innan rapporterna "tagit" in resultaten och när då dessa rapporter in leverera enligt förväntningarna så rasar kurserna.
Slutsatsen är alltså att många aktier för närvarande är högt värderade.

De senaste dagarna har jag kunnat läsa på flertalet olika nyhetssajter om att börsen snart kanske vänder neråt. Vad tror jag?

Ett intressant case att titta på är konjunkturbarometern som bland annat hittas på  Konjukturbarometern från Konjunkturinstititutet.
Samkör man datan därifrån med tex OMXS30 går det att dra vissa slutsatser. Indikatorns medelvärde är 100 och anses vara normal ekonomi, värden över 110* anses vara högkonjuktur och värden under 90* anses vara lågkonjuktur.
Tittar vi på senaste datan visar barometern 112, vilket anger högkonjuktur. I grafen kan man tydligt se vad som hänt samtliga gånger indexet visat över 110, det har lett till normalkonjuktur, vilket fortsatt ner till lågkonjuktur och börsen har följt med!Givetvis behöver det här inte betyda att börsen kommer att störtdyka, men det är absolut något man bör beakta.
En positiv utveckling skulle lika gärna kunna vara att vi fortsätter med högkonjuktur ett tag till för att sedan växla ner till lågkonjuktur och börsen fortsätter uppåt. Dock har vi i samtliga tillfällen ovan hamnat i lågkonjuktur efter högkonjuktur, vilket även grundläggande ekonomi säger.

Vad gör jag åt detta då? Säljer allt och flyr från börsen?
Absolut inte, min ända åtgärd att dra ner på belåningen, som för närvarande ligger på cirka 7000 kr (återbetalas vid löning). Jag är helt säker på att vi kommer få en sättning eller till och med en krasch på börsen men jag har ingen aning om när den kommer. Därför vill jag inte missa eventuell fortsatt uppgång. Att sälja på toppen och sedan lyckas köpa igen på botten är riktigt svårt och det är få som lyckas med detta. Då passar jag hellre på att köpa mer när börsen går söderut, jag har ju valt att investera i starka bolag med bra utdelningstrend. Många av mina bolag har klarat av att leverera samma eller till och med höjd utdelning under krascher förr.

Slutsats: Dra ner på belåningen och fortsätt investera. Jag kommer nyttja min kredit när så tillfälle kommer.

Trevlig sommar och förhoppningsvis en god semester.

Update:
* Värden för hög/låg-konjuktur är inte exakta. Det viktiga är att veta att 100 är normal ekonomi, så det är möjligt att hög/låg-konjuktur borde vara ca 105/95 istället.

2 kommentarer :

 1. Tackar för ett bra inlägg och jag har blivit ett stort fan av din blogg på senare tid.

  Jag är dock osäker på denna graf då jag förstår att vi bara har nuddat högkonjunkturen en aning vid 2001 och 2007 när det egentligen var år av sprudlande glädje. Europa har fortfarande mycket att ge och många att anställa och man kan fortfarande köpa stabila utdelningsaktier mer 3.5-6% avkastning. När dessa har dubblerats i värde och man får 1.5% avkastning på Investor. Då luktar det topp. Dock är det en spännande samkörning du visar rent historiskt.

  Tillsvidare så fortsätter jag som du, att köpa men att minska risken då det uppenbarligen kan svänga väldigt snabbt just nu i enskilda aktier samtidigt som Sverige tuffar på i god takt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din feedback!
   Värdet 100 anger normalekonomi, så det stämmer som du säger, markeringen för hög/låg-konjuktur bör fightas ihop något. Exakt var jag drar linjen är svårt att säga, men detta visar en ungefärlig markering av hög/låg-konjuktur.
   Det intressanta är som jag skrev ovan, att notera vad som historiskt sett har hänt när det vänt söderut på indikatorn.

   Hoppas du har rätt och vi fortsätter norrut!

   Radera